Πρωτόκολλα λειτουργίας
1.4 Διάγνωση κυοφορίας
1.4 Διάγνωση κυοφορίας
Σκοπός: Η διάγνωση της κυοφορίας γίνεται με τη χρήση υπερήχου (Εικόνα 5) και είναι απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό των ζώων που δε γονιμοποιήθηκαν. Επιπλέον, η χρήση υπερήχου επιτρέπει τη διάγνωση των ζώων που φέρουν 2 ή περισσότερα έμβρυα, των οποίων η διατροφή πρέπει να είναι πιο ενισχυμένη κατά το τελευταίο στάδιο της κυοφορίας.
Διαδικασία:
- Πραγματοποίηση διάγνωσης κυοφορίας 30-40 ημέρες μετά την ΤΣ ή την απομάκρυνση των αρσενικών από τα θηλυκά. Σε περίπτωση που τα αρσενικά βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τα θηλυκά υπάρχει η πιθανότητα μικρών χρονικά κυοφοριών οι οποίες δεν είναι δυνατό να διαγνωστούν, οπότε η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί σε 1-1,5 μήνα.
- Διαχείριση ζώων που δε γονιμοποιήθηκαν. Ζώα τα οποία δε γονιμοποιήθηκαν σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να απομακρύνονται από την εκτροφή. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού θηλυκών που δε γονιμοποιήθηκαν, συστήνεται η άμεση προσπάθεια γονιμοποίησης όσων θεωρούνται κατάλληλα βάσει ηλικίας, παραγωγής και υγείας και η αξιοποίηση των υπολοίπων.
Εξοπλισμός-Αναλώσιμα: Υπέρηχος (Εικόνα 5) και γέλη (gel) υπερήχου.



Εικόνα 5. Υπέρηχος για διάγνωση κυοφορίας.