2.4 Σήμανση και διαχείριση γενεαλογικών στοιχείων
Σκοπός: Η σήμανση των αιγοπροβάτων είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Η άμεση σήμανση των νεογέννητων αμνοεριφίων επιτρέπει τη σωστή τήρηση γενεαλογικών στοιχείων και συνεπώς διευκολύνει τη γενετική επιλογή για βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου.
Διαδικασία: Τα αμνοερίφια σημαίνονται υποχρεωτικά εντός προθεσμίας 6 μηνών από τη γέννησή τους, και σε κάθε περίπτωση πριν εγκαταλείψουν την εκμετάλλευση, με τη χρήση συμβατικών και ηλεκτρονικών μέσων σήμανσης όπως περιγράφεται παρακάτω:
- Είδη σήμανσης.
- Στα αμνοερίφια που προορίζονται για σφαγή τοποθετείται ένα συμβατικό ενώτιο τύπου 2 (Εικόνα 11β) στο αριστερό αυτί.
- Στα αμνοερίφια που προορίζονται για διατήρηση στην εκτροφή ως γεννήτορες ή προς πώληση σε άλλες εκτροφές τοποθετείται ένα συμβατικό ενώτιο τύπου 1 (Εικόνα 11α) στο αριστερό αυτί και ένα ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης. Το ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης είναι είτε ηλεκτρονικό ενώτιο (Εικόνα 11γ) το οποίο τοποθετείται στο δεξί αυτί είτε ενδοστομαχικός βώλος (Εικόνα 11δ).
- Τοποθέτηση μέσων σήμανσης. Η τοποθέτηση των μέσων σήμανσης γίνεται χωρίς την πρόκληση τραυματισμών και μολύνσεων των ζώων λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω μέτρα:
- Τοποθέτηση συμβατικών και ηλεκτρονικών ενωτίων.
- Το ζώο πρέπει να είναι κατάλληλα ακινητοποιημένο και το πτερύγιο του αυτιού καθαρό και στεγνό.
- Η τοποθέτηση των ενωτίων γίνεται με τη χρήση ειδικής τανάλιας.
- Το ενώτιο τοποθετείται στο 1/3 της απόστασης από τη ρίζα έως την κορυφή του πτερυγίου του αυτιού και στο μισό περίπου του ύψους του πτερυγίου του αυτιού για αποφυγή διάτρησης αιμοφόρων αγγείων.
- Το θηλυκό μέρος του ενωτίου τοποθετείται κατά προτίμηση στην εσωτερική επιφάνεια του πτερυγίου του αυτιού.
- Τοποθέτηση ενδοστομαχικών βώλων.
- Το ζώο ακινητοποιείται σε όρθια θέση με τρόπο ανάλογο με εκείνο για την τοποθέτηση οισοφαγικού καθετήρα.
- Η τοποθέτηση του βώλου γίνεται με τη χρήση ειδικού εφαρμοστή.
- Ο εφαρμοστής εισάγεται στη στοματική κοιλότητα μέχρι το άκρο του να φτάσει στο πίσω μέρος της γλώσσας και στη συνέχεια πιέζεται το έμβολο για την απελευθέρωση του βώλου.
- Σε περίπτωση που κατά την τοποθέτηση ο βώλος απορριφθεί, η διαδικασία επαναλαμβάνεται.
- Τήρηση γενεαλογικών στοιχείων. Η σήμανση των αμνοεριφίων πρέπει να γίνεται άμεσα μετά τον τοκετό ώστε να καταστεί δυνατή η καταγραφή μητέρας και νεογέννητων. Με αυτόν τον τρόπο και σύμφωνα με τις αποδόσεις προβατίνων/αιγών διευκολύνεται η επιλογή των ζώων που θα διατηρηθούν στην εκτροφή ως γεννήτορες με σκοπό τη γενετική βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου.




Εικόνα 11. Συμβατικά ενώτια τύπου 1 (α) και 2 (β), ηλεκτρονικά ενώτια (γ) και ενδοστομαχικοί βώλοι (δ), Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
Εξοπλισμός-Αναλώσιμα:
- Τανάλια τοποθέτησης ενωτίων.
- Εφαρμοστής ενδοστομαχικών βώλων.