< Όλα τα Πρωτόκολλα
Print

3.5 Διατροφική διαχείριση αμνών/εριφίων

Σκοπός: Η διατροφική διαχείριση των αμνών/εριφίων αποσκοπεί στη λήψη παθητικής ανοσίας μέσω του πρωτογάλακτος, και στη συνέχεια την κάλυψη των αναγκών για συντήρηση και ανάπτυξη.

Διαδικασία: Για τη σωστή διατροφική διαχείριση των αμνών/εριφίων έως τον απογαλακτισμό συστήνονται τα παρακάτω:

  1. Άμεση λήψη πρωτογάλακτος. Η άμεση λήψη πρωτογάλακτος από τα νεογέννητα είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη παθητικής ανοσίας και συνεπώς για τη μετέπειτα επιβίωση και ανάπτυξη τους (λεπτομέρειες στην υποενότητα 2.1).
  2. Καθιέρωση τεχνητής έναντι φυσικής γαλουχίας. Συστήνεται η καθιέρωση της τεχνητής έναντι της φυσικής γαλουχίας, ύστερα από εξασφάλιση των κατάλληλων υποδομών. Η τεχνητή γαλουχία έχει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα καθώς επιτρέπει την άμεση εμπορική αξιοποίηση του παραγόμενου γάλακτος των ζώων από την αρχή της γαλακτικής περιόδου (λεπτομέρειες στην υποενότητα 2.2).
  3. Σταδιακή παράθεση συμπυκνωμένων και χονδοειδών ζωοτροφών. Σε ηλικία 1 εβδομάδας, παράλληλα με την κατανάλωση σκόνης γάλακτος (προσοχή στην αραίωση με σωστή ρύθμιση της μηχανής τεχνητής γαλουχίας), ξεκινά σταδιακά η παράθεση στερεών ζωοτροφών (μίγμα εθισμού σε μορφή συμπήκτων (pellets) και όχι αλευρώδες μίγμα ώστε να εμποδίζεται η επιλογή συγκεκριμένων ζωοτροφών από τα γαλουχούμενα ζώα) σε συνδυασμό με άχυρο (προτίμηση) ή σανό αγρωστωδών (να αποφεύγεται ο σανός μηδικής). Ειδικά, η κατανάλωση χονδροειδών ζωοτροφών σε συνδυασμό με την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα συμπυκνωμένων ζωοτροφών (πάντα σε μορφή pellets) είναι απαραίτητη σε αυτή την ηλικία για τη σωστή ανάπτυξη της μεγάλης κοιλίας και τη διασφάλιση της παραγωγικότητας των ζώων που θα διατηρηθούν στην εκτροφή ως γεννήτορες εξασφαλίζοντας έτσι υψηλή γαλακτοπαραγωγική ικανότητα και μακροβιότητα.

Εξοπλισμός-Αναλώσιμα: Δεν απαιτείται κάποιος εξοπλισμός ή αναλώσιμα.