Πρωτόκολλα λειτουργίας
3.8.2 Διαχείριση υπολειμμάτων ζωοτροφών
Σκοπός: Ο έλεγχος και η διαχείριση των υπολειμμάτων των χορηγούμενων ζωοτροφών επιτρέπουν την αξιολόγηση του σιτηρεσίου σε σχέση με τις ανάγκες των ζώων και την ανάλογη τροποποίηση αυτού.
Διαδικασία:
- Παρατήρηση και ζύγιση των υπολειμμάτων τροφής. Αρχικά πραγματοποιείται συλλογή των υπολειμμάτων τροφής. Σε περίπτωση που το σιτηρέσιο δεν είναι ολικό γίνεται διαχωρισμός των χονδροειδών από τις συμπυκνωμένες ζωοτροφές με χρήση κόσκινου (Εικόνα 12). Στη συνέχεια, ζυγίζονται τα σχετικά υπολείμματα των ζωοτροφών.
- Τροποποίηση του σιτηρεσίου. Πραγματοποιείται μείωση της χορηγούμενης ποσότητας ανάλογα με τα ευρήματα. Αν τα υπολείμματα αποτελούνται μόνο από χονδροειδείς ζωοτροφές, τότε στο επόμενο γεύμα, μειώνουμε την αντίστοιχη ποσότητα αυτών. Αν αποτελείται και από συμπυκνωμένες ζωοτροφές, τότε στο επόμενο γεύμα μειώνονται αντίστοιχα και αυτές.
- Αξιοποίηση υπολειμμάτων τροφής. Τα υπολείμματα του σιτηρεσίου γαλακτοπαραγωγής προτείνεται να προστίθεται στο μίγμα που παρασκευάζεται για τις αρνάδες αντικατάστασης μετά τον 5ο μήνα ηλικίας.
Εξοπλισμός-Αναλώσιμα:
- Ζυγαριά για ζύγιση ζωοτροφών.
- Κόσκινο για διαχωρισμό χονδροειδών και συμπυκνωμένων ζωοτροφών (Εικόνα 12).



Εικόνα 12. Κόσκινο για διαχωρισμό χονδροειδών και συμπυκνωμένων ζωοτροφών, συμπυκνωμένες ζωοτροφές.