< Όλα τα Πρωτόκολλα
Print

5.1.1 Δείκτης θρεπτικής κατάστασης (ΔΘΚ)

Σκοπός: Η εκτίμηση του ΔΘΚ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση του ενεργειακού ισοζυγίου των παραγωγικών ζώων. Αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο εκτίμησης των σωματικών αποθεμάτων λίπους σε εκτροφές μικρών μηρυκαστικών. Ο ΔΘΚ μεταβάλλεται σε διάφορες καταστάσεις σχετικές με τη διατροφή των ζώων, το παραγωγικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται, οδοντικά προβλήματα και την παρουσία νοσημάτων.

Διαδικασία: Για την εκτίμηση του ΔΘΚ εφαρμόζονται τα παρακάτω βήματα:

  1. Ψηλάφηση στη ραχιαία επιφάνεια της οσφύος. Ειδικότερα, γίνεται ψηλάφηση στο διάστημα μεταξύ της τελευταίας πλευράς και του τέταρτου οσφυϊκού σπονδύλου.
  2. Αξιολόγηση της ψηλάφησης. Αξιολογείται η ευκολία/δυσκολία της αίσθησης των εγκάρσιων και ακανθωδών αποφύσεων των σπονδύλων καθώς και της μυϊκής κάλυψης της περιοχής.
  3. Κατάταξη των ζώων. Η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με την πενταβάθμια κλίμακα των Russel και συν. (1969, Εικόνα 19). Κατά την αξιολόγηση, ζώα με ΔΘΚ μικρότερο του 1, μικρότερο του 2 και μεγαλύτερο του 4 καταγράφονται ως ισχνά, αδύνατα και παχιά, αντίστοιχα.

Εικόνα 19. Πενταβάθμια κλίμακα Δείκτη Θρεπτικής Κατάστασης (ΔΘΚ) σε πρόβατα σύμφωνα με τους Russell και συν. (1969).

Εξοπλισμός-Αναλώσιμα: Δεν απαιτείται κάποιος εξοπλισμός ή αναλώσιμα.