Πρωτόκολλα λειτουργίας
5.2 Προληπτική κτηνιατρική
Σκοπός: Για τη διασφάλιση της υγείας και ευζωίας των εκτρεφόμενων ζώων και κατ’ επέκταση της οικονομικότητας των εκτροφών θα πρέπει να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και αποπαρασιτισμοί.
Διαδικασία: Συστήνεται το παρακάτω πρόγραμμα εμβολιασμών (Διάγραμμα 7), αποπαρασιτισμών και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού:
- Εμβολιακό πρόγραμμα:
- Εντεροτοξιναιμία («στρουμπάρα»): Εμβολιασμός προβατίνων/αιγών ένα μήνα πριν τους αναμενόμενους τοκετούς και διπλός εμβολιασμός των αμνών/εριφίων στην ηλικία των 3 εβδομάδων.
- Λοιμώδης αγαλαξία («παρμάρα»): Εμβολιασμός προβατίνων/αιγών δύο μήνες πριν τους αναμενόμενους τοκετούς και διπλός εμβολιασμός των αμνών/εριφίων στην ηλικία των 2 μηνών.
- Ενζωοτική αποβολή: Άπαξ εμβολιασμός των ζώων αντικατάστασης ένα μήνα πριν τις συζεύξεις.
- Παραφυματίωση: Συστήνεται ιδιαίτερα στις εκτροφές αιγών όπου έχει διαγνωστεί το νόσημα. Εμβολιασμός των ζώων αντικατάστασης στην ηλικία των 2-3 εβδομάδων έως 6 μηνών.
- Πρόγραμμα αποπαρασιτισμών:
- Ενδοπαράσιτα: Στις ημιεκτατικές και ημιεντατικές εκτροφές συστήνεται πλήρης παρασιτολογικός έλεγχος κάθε 6 μήνες και εφαρμογή αποπαρασιτισμών ανάλογα με τα ευρήματα.
- Εξωπαράσιτα: Καταπολέμηση εξωπαρασίτων όταν απαιτείται.
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού των νεογέννητων: Παρεντερική χορήγηση σεληνίου και βιταμινών Α, D3 και Ε σε ηλικία 2 ημερών.

Διάγραμμα 7. Εμβολιακό πρόγραμμα αιγοπροβάτων (σε εκτροφές αιγών με διαγνωσμένη παραφυματίωση συστήνεται εμβολιασμός σε ηλικία 2-3 εβδομάδων έως 6 μηνών).
Εξοπλισμός-Αναλώσιμα:
- Εμβόλια και συσκευή χορήγησης εμβολίων
- Σύριγγες και βελόνες
- Σελήνιο και βιταμίνες Α, D3 και Ε