Πρωτόκολλα λειτουργίας
5.3.1 Έλεγχος κλινικής μαστίτιδας
Σκοπός: Η μαστίτιδα αποτελεί το σημαντικότερο νόσημα στις εκτροφές γαλακτοπαραγωγών προβάτων και αιγών καθώς οδηγεί σε σοβαρές οικονομικές απώλειες λόγω (i) της απόρριψης του παραγόμενου γάλακτος και του κόστους της θεραπείας των ζώων που νοσούν, (ii) της απώλειας ζώων, και (iii) της μείωσης της παραγωγικότητας.
Διαδικασία: Ο έλεγχος κλινικής μαστίτιδας περιλαμβάνει τα παρακάτω:
- Επισκόπηση και ψηλάφηση του μαστού. Κατά την επισκόπηση και ψηλάφηση του μαστού γίνεται έλεγχος για ενδεικτικά σημάδια φλεγμονής (θερμότητα, οίδημα, πόνος, ερυθρότητα).
- Λήψη μερικών ακτίνων γάλακτος. Πραγματοποιείται έλεγχος της σύστασης του γάλακτος για πήξη, αραίωση, αλλαγή χρωματισμού, αίμα κλπ.
- Λήψη άσηπτου δείγματος γάλακτος. Το δείγμα λαμβάνεται μετά από αντισηψία κάθε μίας από τις δύο θηλές σε πλαστικά αποστειρωμένα φιαλίδια τύπου Falcon με βιδωτό πώμα χωρητικότητας 50 ml. Για τη λήψη του δείγματος χρησιμοποιούνται γάντια νιτριλίου. Σημειώνεται ότι η θηλή δεν πρέπει να ακουμπήσει το στόμιο του φιαλιδίου διαφορετικά ενδέχεται επιμόλυνση του δείγματος.
- Αποστολή δείγματος γάλακτος για μικροβιολογική εξέταση. Το δείγμα γάλακτος μεταφέρεται άμεσα σε συνθήκες ψύξης (0-4ο C) σε ενδεδειγμένο εργαστήριο για μικροβιολογική εξέταση.
Εξοπλισμός-Αναλώσιμα:
- Αποστειρωμένα φιαλίδια τύπου Falcon με βιδωτό πώμα χωρητικότητας 50 ml
- Μαντηλάκια αντισηψίας των θηλών του μαστού
- Γάντια νιτριλίου.