< Όλα τα Πρωτόκολλα
Print

3.4 Γαλακτική περίοδος

Σκοπός: Η διατροφική διαχείριση κατά τη γαλακτική περίοδο αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών των ζώων για συντήρηση και γαλακτοπαραγωγή και επηρεάζει σημαντικά τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του παραγόμενου γάλατος.

Διαδικασία: Η γαλακτοπαραγωγή αυξάνεται προοδευτικά, αλλά γρήγορα, από τον τοκετό μέχρι την 3η έως την 5η εβδομάδα της γαλακτικής περιόδου, σταθεροποιείται για χρονικό διάστημα που ποικίλει πολύ και στη συνέχεια μειώνεται προοδευτικά μέχρι τη στείρευση. Για τη σωστή διατροφική διαχείριση κατά τη γαλακτική περίοδο σημειώνονται τα παρακάτω σημεία προσοχής και συστάσεις:

  1. Αύξηση των θρεπτικών αναγκών των ζώων. Οι θρεπτικές ανάγκες των ζώων σε πρωτεΐνες και ενέργεια αυξάνονται και κατά συνέπεια και η χορηγούμενη ποσότητα σιτηρεσίου θα πρέπει να αυξάνεται και αυτή. Ενδεικτικά, σε αυτό το στάδιο τα ζώα καταναλώνουν σε ξηρή ουσία περίπου 1,5-2 κιλά σανό ή ενσίρωμα μηδικής καλής ποιότητας, 1-1,5 κιλό φύραμα γαλακτοπαραγωγής και 150-200γρ. άχυρο σίτου. Σε ζώα υψηλών αποδόσεων που ανήκουν σε καθαρόαιμες ξένες φυλές ή σε μιγάδες τους με ντόπιες φυλές θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη διατροφή τους με ειδικά σιτηρέσια που να καλύπτουν τις ανάγκες κυρίως σε ενέργεια αλλά και σε πρωτεϊνες.
  2. Χορήγηση συμπυκνωμένων ζωοτροφών σε πολλά γεύματα. Η χορήγηση των συμπυκνωμένων ζωοτροφών θα πρέπει να γίνεται σε πολλά γεύματα (τουλάχιστο 3) ανά ημέρα για την αποφυγή της δυσπεπτικής οξέωσης. Θα πρέπει συνδυάζεται με τη χορήγηση αχύρου που θα αλλάζει σε καθημερινή βάση. Όπου υπάρχει η δυνατότητα προτείνεται η χορήγηση ολικού σιτηρεσίου.
  3. Προοδευτική μείωση της χορηγούμενης ποσότητας του χορηγούμενου σιτηρεσίου και επιλογή κατάλληλων ειδικών μιγμάτων ζωοτροφών. Παράλληλα με τη σταδιακή μείωση της γαλακτοπαραγωγής θα πρέπει να μειώνεται αντίστοιχα και η ποσότητα του χορηγούμενου σιτηρεσίου και η χρήση εξειδικευμένων μιγμάτων ζωοτροφών ώστε να αποφευχθεί η υπερπάχυνση των ζώων.

Εξοπλισμός-Αναλώσιμα: Δεν απαιτείται κάποιος εξοπλισμός ή αναλώσιμα.